Publicerad: Fokus Förskola |
Av Maria Sehlin
Hur många prickar har tärningen? Fem! Fyraårige Malte höjer armarna segervisst och plockar åt sig en färgglad cirkel med siffran fem.
- Man kan få in matte i allt, det gäller bara att göra det till en lek, säger förskolläraren åsa Adamsson.
På Ellstorps förskola är mattelek en del av vardagen sedan några år. åsa Adamsson blev matteansvarig efter att ha gått processledarutbildning där hon valde ett matteprojekt eftersom hon "alltid gillat matte".
- Vi började med mattelek utomhus, med att jämföra längder på pinnar och känna på stenars tyngd, berättar åsa.
Nu har matteleken utvecklats vidare och tagit plats bland inomhuslekar och i den dagliga verksamheten.
- Matte präglar hela vår dag, säger åsa och nämner att man kan räkna antalet fötter eller diskutera hur många som kan dela på en banan.
- Det gäller bara att vi pedagoger är medvetna om vad vi gör!
Hon diskuterar idéer med matteansvariga på andra förskolor och de har även samarbete med en skola för att hitta rätt nivå.
- Inget barn ska behöva börja på noll när de börjar skolan. Genom att leka fram matten lär de sig lättare och blir bättre förberedda, säger åsa.
Hon poängterar att förskolan inte är någon skola, utan att det handlar om lek.
- Det är viktigt att det är roligt och vi måste ge barnen utmaningar!
För att hitta rätt arbetsmetoder är reflektionstid viktig förklarar åsa. Höstens tema är mönster och barnen ska tillverka sitt eget memoryspel där korten får olika former och kläs med mönstrade tyger.
- Här får vi naturligt in att det heter triangel istället för trekant och kvadrat istället för fyrkant. Och genom mönstren kan vi prata vidare om ränder och rutor, säger åsa. - Jag brukar jämföra det med att vi inte säger vovve utan hund. På så sätt får barnen rätt ord med sig.
Att hon arbetar på rätt sätt får hon bekräftat i nya förskoleplanen där matte är ett av de prioriterade områdena.
- Jag tycker att de nya mattedirektiven är bra och tydliga, säger hon.
åsa har varit förskollärare sedan 1984 och konstaterar att det är stor skillnad på hur man arbetar. Och hon ser en tydlig effekt:
- Nu förbereder vi barnen bättre för skolan. Det känns bra. Jag tror vi skapar tryggare och självständigare barn när de är bättre förberedda för skolan!
Fler artiklar
© Denna text är skyddad enligt lagen om upphovsrätt