Publicerad: Spaning nr 4 2011
Slumrande minnen väcks av sångerna

Av Maria Sehlin

Happykören är kören för demenssjuka - och glada! Här krävs ingen skön stämma, bara sångglädjen finns så kan man vara med.

Kören på minnesteamet Palmgatan i Södra Innerstaden startades i våras. Sex äldre är med och kommer till sångstunderna en gång i veckan. När körsången ska börja sitter en man och håller sig för huvudet och en kvinna vet inte varför hon är där och vill gå igen. Någon säger "Jag kan inte sjunga". Men när musikövningarna väl sätter igång är alla med på noterna. Efter uppvärmning av kropp och röst fylls rummet av skönsång i form "I natt jag drömde". När sången väl är igång finns inga minnesluckor längre, orden rullar ut och körsångarna blir gladare och gladare.
- Det är så häftigt att se, säger Helene Persson som arbetar i minnesteamet.
- När de går in så kan de vara ganska sura och vrånga men när de går härifrån är de stärkta och glada, det är helt otroligt vad musik kan göra, säger hon.

För äldrepedagog Paula Kanerup handlar det mycket om att stötta och motivera deltagarna att vara med.
- Det gäller att hjälpa dem se förbi hinder. De växer och blir stärkta av sången, musik är ett så bra redskap, säger Paula.
Det är rätt mycket dagsformen som styr hur sången går berättar sångpedagogen Lisa Dunsö som ibland har ett styvt arbete att hålla ihop gruppen och få dem att hitta rätt låt i sånghäftet.
Hon provar sig fram vilka låtar som fungerar. Engelska visor går inte alls och det får inte vara för modernt. Det får inte heller gå för snabbt för då hinner deltagarna inte med.
- Det är härligt att se hur de kommer ihåg sångtexter när de har svårt med så mycket annat. Många "tystnar" med åren och här får de använda sin röst igen, säger Lisa.
- De tycker verkligen om sångstunden, den har en sådan positiv inverkan. Då och då möter Palmgatan-kören upp stadens andra Happykörer och uppträder inför publik.
- Att uppträda och ta emot applåder är en bra kick för självförtroendet, säger sångpedagogen Lisa Dunsö.

Fakta: Happykören startades efter förlagan engelska "singing for the brain" som syftar till att lyfta det friska hos människor med minnessvårigheter.

Happykörens favoritlista 2011:Fler artiklar

© Denna text är skyddad enligt lagen om upphovsrätt

Stäng Fönster!